Waarom een budgetcoach?
Het doel van budgetcoaching voor werknemers is duurzame inzetbaarheid.
En valt onder het begrip “goed werkgeverschap” en de daarbij horende zorgplicht.
Je zet de budgetcoach in bij:
§ Loonbeslag
§ Verzuim (frequent kort en/of langdurig)
§ Verandering in leefsituatie zoals samenwonen, scheiden, mantelzorg
§ Verlies van inkomen door functiewijziging of bij langdurig verzuim
§ Verlies van productiviteit en concentratie
Wat levert budgetcoaching op?
§ Werknemer heeft rust in het hoofd en dus rust in het lijf
§ Betere productiviteit op het werk
§ Verhoogde inzet en betrokkenheid
§ De kosten voor verzuim nemen af, re-integratie verloopt sneller
§ Tijdsbesparing voor de
salarisadministratie
Werkwijze budgetcoaching
Stap 1: Intake bij de werknemer thuis. Na de intake ontvangt de werkgever een voorstel voor de begeleiding. Het voorstel is in overleg met de werknemer tot stand gekomen.
Stap 2: Bij akkoord gaan we meteen aan de slag met de financiële quickscan. De uitkomsten van deze scan vormen de basis van de budgetcoaching. De financiële quickscan geeft inzicht door overzicht, hieruit komen actiepunten voort voor de werknemer om de situatie te verbeteren. Indien nodig wordt de hulp ingeroepen vanuit andere disciplines (verzekeringen, fiscaliteit). De budgetcoach werkt samen met vaste partners.
Stap 3: Aanleren van nieuwe vaardigheden, maken van verantwoorde keuzes en het opbouwen van zelfstandigheid. Kortom: werken aan een stabiele(re) financiële situatie.
Stap 4: Bestendigen van de nieuwe manier van omgaan met de financiën en afbouwen van de budgetcoaching. De budgetcoach maakt zich overbodig.
De voortgang van het traject stemt de budgetcoach regelmatig af met werkgever. Andersom verwacht de budgetcoach van de werkgever dat hij de budgetcoach informeert bij ontwikkelingen die in relatie staan tot de schulden.
De werkgever ontvangt ook een rapportage voor het personeelsdossier en/of het re-integratie verslag. De rapportage voldoet vanzelfsprekend aan de geldende wet- en regelgeving.